Συχνές Ερωτήσεις

Πόσος χρόνος απαιτείται για την έκδοση ψηφιακής υπογραφής;

Από τη στιγμή που θα κάνετε την αίτηση για την έκδοση των Πιστοποιητικών στο ΚΕΠ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χρειάζεται (σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία μας) από 10′ έως και 3 εργάσιμες ημέρες για να τα εκδόσει.
Από την στιγμή που θα τα εκδόσει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μπορεί και αυθημερόν) εμείς ολοκληρώνουμε την διαδικασία.

Μπορεί να εκδοθεί ψηφιακή υπογραφή για μια εταιρεία;

Δεν γίνεται να εκδοθεί ψηφιακή υπογραφή για μια εταιρεία γιατί αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα.

Πόσο καιρό έχει ισχύ η ψηφιακή υπογραφή;

  • Το 2015 η ψηφιακή υπογραφή είχε ισχύ για 5 χρόνια. Το 2018 το άλλαξαν σε 3 χρόνια και το 2020 το άλλαξαν σε 1 χρόνο. Από το 2022 θα ισχύει για 3 χρόνια.

Τι γίνεται όταν συνυπογράφουν δύο άτομα για λογαριασμό μίας εταιρείας;

Όταν συνυπογράφουν δύο άτομα για λογαριασμό μίας εταιρείας θα χρειαστεί να εκδοθούν δύο ψηφιακές υπογραφές. Θα χρειαστεί να αγοραστούν δύο usb token και θα γίνει δύο φορές η διαδικασία εγκατάστασης. Να σημειωθεί ότι για τις Α.Ε. απαιτείται όλα τα μέλη του Δ.Σ. να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή.

Τι διαδικασία ακολουθώ μετά την λήξη της ψηφιακής υπογραφής;

Θα χρειαστεί να γίνουν οι ίδιες διαδικασίες με την αρχική δημιουργία της ψηφιακής υπογραφής με την διαφορά ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ξανά usb token.

Μπορώ να εγκαταστήσω την ψηφιακή υπογραφή σε παραπάνω από έναν υπολογιστή;

Μπορεί να γίνει εγκατάσταση της ψηφιακής υπογραφής σε παραπάνω από έναν υπολογιστή και να μπορεί να υπογράφει ο χρήστης ψηφιακά από τον καθένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει πάντα μαζί του το usb token.

Η ψηφιακή υπογραφή με την ψηφιοποιημένη υπογραφή είναι το ίδιο;

Είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Η ψηφιοποιημένη υπογραφή είναι απλά μια εικόνα της υπογραφής ενός προσώπου, που συνήθως προκύπτει από ένα σκανάρισμα ή μια φωτογραφία ενός εγγράφου. Η ψηφιοποιημένη υπογραφή δεν παρέχει καμιά ασφάλεια και δεν μπορεί να πιστοποιήσει τον αποστολέα του εγγράφου καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε.

Αντιθέτως, η ψηφιακή υπογραφή είναι βασισμένη σε ψηφιακό πιστοποιητικό, έχει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ως προς το νομικό πλαίσιο και παρέχει αυθεντικότητα στον υπογράφοντα.

Με ποιο τρόπο υπογράφεται ψηφιακά ένα έντυπο;

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα τα οποία υπογράφουν ψηφιακά. Το πιο διαδεδομένο είναι το Acrobat που μετά από κατάλληλες ρυθμίσεις που θα κάνει ο τεχνικός μας για εσάς, μπορεί να υπογράφει τα PDF έγγραφα.

Πάντα υπογράφουμε ψηφιακά PDF έγγραφα, πρέπει το USB token να είναι στην θύρα του υπολογιστή και να είμαστε συνδεδεμένοι στο internet.

Παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση σε όλους τους πελάτες μας και αφήνουμε και αναλυτικές οδηγίες για το πώς να υπογράφει ψηφιακά.

Για τους μηχανικούς και τους τοπογράφους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση και οδηγίες για το πώς θα ανεβάσουν τοπογραφικά στο κτηματολόγιο.

Ποιός υπογράφει ψηφιακά ένα έντυπο;

Ψηφιακά υπογράφει το άτομο το οποίο θα υπέγραφε με φυσική υπογραφή ένα έγγραφο π.χ. σε μια ατομική επιχείρηση θα υπέγραφε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Ή σε μια εταιρεία η διαδικασία αυτή αφορά το άτομο που θα υπέγραφε για λογαριασμό της εταιρείας (δηλαδή ο νόμιμος εκπρόσωπος της).

Πως ελέγχω ότι ένα έγγραφο φέρει έγκυρη ψηφιακή υπογραφή;

Αν ένα έγγραφο φέρει έγκυρη Ψηφιακή Υπογραφή μπορείτε να το ελέγξετε στον παρακάτω σύνδεσμο https://webgate.ec.europa.eu/tl-browser/#/search/file/1 ή να μας το στείλετε στο email μας για δωρεάν έλεγχο.

Συχνά λάθη

  • Εάν σε περίπτωση απεγκαταστήσετε το πρόγραμμα που υπογράφετε ψηφιακά, είτε κάνετε format στον υπολογιστή σας, είτε αλλάξετε υπολογιστή, θα χρειαστεί να μας καλέσετε να γίνουν εκ νέου κατάλληλες ρυθμίσεις. Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Αν εκτυπώσετε ένα ψηφιακά υπογεγραμμένο έγγραφο, η ψηφιακή υπογραφή χάνει κάθε ισχύ που έχει. Αν εκτυπωθεί ένα ψηφιακά υπογεγραμμένο έγγραφο και έπειτα κάνετε σάρωση πάλι δεν είναι έγκυρο. Την ψηφιακή υπογραφή την χρησιμοποιούμε μόνο για ψηφιακή χρήση. Με λίγα λόγια, μετά την ψηφιακή υπογραφή δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αλλαγή στο έγγραφο. Πρώτα κάνουμε όλες τις τροποποιήσεις και μόλις είναι έτοιμο, υπογράφουμε ψηφιακά.
© DIGITAL ID HELLAS - | Με την Επιφύλαξη Παντός Δικαιώματος | created by: Deltagraphix